Psycho-sociale coaching met ACT in beeld
Als je vastzit in gedragspatronen kan je daar best zelf verandering in brengen door iets nieuws te proberen. Dat lukt vaak maar niet altijd. Soms heb je daar ondersteuning bij nodig. Als coach maak ik gebruik van een krachtige combinatie van Acceptance Commitment Therapy en beeldend werken. ACT is een evidence based psychosociale methode die van inflexibel naar flexibel. Beeldend werken helpt om je patronen te herkennen en te erkennen in hoe je met moeilijke situaties omgaat. Je handen zeggen vaak meer dan je hoofd, want onze gedachten kunnen ons flink om de tuin leiden...
Samen onderzoeken we jouw manieren en je kiest zelf wat je daarmee wilt doen. Zijn ze effectief, dan blijf je ze gebruiken. Zijn ze oud en versleten, dan kijken we hoe je los kan haken van het ingesleten gedrag (vaak was dit een overlevingsmechanisme). Je kan dan gaan experimenteren met nieuw gedrag.
Intake om elkaar te leren kennen is gratis. Meestal duurt een reeks 6-8 sessies van een uur, maar ook dat is voor iedereen weer maatwerk.
Kom kennis maken en ervaren of deze manier wat voor je is; jouw bereidheid is belangrijk in het proces. Heb je interesse, stuur een email of vul het registratieformulier in.
Ervaring van een coachee: "Heel erg bedankt voor de mooie sessies ik heb gehad! Erg onder de indruk van wat er allemaal uitkwam. Echte eye-openers, confronterend maar ook zeer waardevol en helpend. En de overgebleven kunstwerkjes zijn geweldige anonieme reminders voor mij [...] past je echt geweldig goed" (april 2025)
Wat is ACT (Acceptance Commitment theory)?
Deze therapie is een van de nieuwere therapievormen binnen de cognitieve gedragstherapie.
Waarom lijden mensen?
Een hele logische, automatische, menselijke reactie bij pijn is de pijn proberen te vermijden en weg te maken. Uit onderzoek blijkt echter dat het uit de weg gaan van pijnlijke innerlijk ervaringen niet kan, dat wat er is is er al. Verder leidt de strijd met pijnlijke innerlijke ervaringen tot meer lijden en kan de tijd, energie en aandacht die in de strijd gaat zitten niet gebruikt worden voor waardevolle dingen in het leven. Zo komen mensen terecht in een vicieuze cirkel van lijden. De processen die hier mee te maken hebben gelden voor alle mensen. De mate en vorm waarin mensen hier in verstrikt raken verschilt per persoon.
In ACT staat het versterken van de psychologische flexibiliteit centraal. Hoe groter de psychologische flexibiliteit:
- hoe meer er sprake is van controle over je eigen gedrag,
- hoe beter je de werkelijkheid kunt zien zoals hij is en hoe beter je daardoor op een adequate manier kunt reageren
- hoe meer contact met het nu en met jezelf
- hoe groter de kans op een leven dat als zinvol en rijk ervaren wordt.
Er zijn zes aandachtspunten die in de therapie steeds terugkomen, waarbij we werken aan het bevorderen van psychologische flexibiliteit: